Že může jít i o
organismy podstatně větší, ptáky, savce a z říše rostlin dokonce o velké
stromy, chci dokázat tímto článkem. Pravda, naše parky a botanické zahrady jsou
plné cizokrajných dřevin, ve kterých se orientují většinou jen odborníci, ale
přesto jsou i takové, jež jsou na našem území původní a s historií našich
předků pevně spojeny. Když vyslovíme název „oskeruše“, mnoho lidí vůbec nebude
vědět, o čem je řeč a ti, kteří přece jen zareagují, řeknou: „Jo, oskoruše,
z těch je výborná pálenka!“ Co kdo z nás ale ví o tomto velikánovi
v říši stromů? Budou to nejspíše jen útržky, protože jeřáb oskeruše (Sorbus domestica), na Valašsku zvaný
nejčastěji „oskoruša“ je skutečně stromem vzácným a zasluhuje velkou pozornost.
Nebudu se pouštět do nekonečných vědeckých debat, zda je či není původním
moravským druhem, i když obecně ve střední Evropě určitě. Pravdou však je, že
naši předkové jej důvěrně znali po dlouhá staletí a využívali jeho plodů a
dřeva. Pokud jde o plody (malvičky), velikosti menšího ořechu a tvaru buďto
kulatého nebo hruškovitého, ty měly vždy bohaté využití za účelem sušení a
strouhání na buchty, k výrobě kompotů a ovocného vína a, což je jistě
nejznámější, k pálení vynikající oskerušovice, klenotu mezi našimi
destiláty. Plody ovšem musejí být přezrálé na hniličku.
Na otázku, proč je těchto stromů dnes tak málo, odpoví příroda sama. Je úžasné,
jak to bylo dobře promyšleno. Strom, jako každá rostlina se potřebuje množit a
rozšiřovat, pokud možno co nejdále od místa matečného organismu. Proto jsou v plodech
oskeruší přítomny kyseliny, bránící vyklíčení semen u paty stromu. Pokud však
tyto plody požijí ptáci, v jejich trávícím traktu se kyseliny rozloží a
semínko může úspěšně vyklíčit na místě možná celé kilometry vzdáleném. A tak
dříve oskeruše rostly v lesích, na mezích a kolem polí a vinohradů. Uměle
je pěstovat a sázet na potřebná místa do sadů a zahrad bylo takřka nemožné.
S rozvojem velkoprodukčního zemědělství, rozoráváním mezí a mýcením
remízků, bylo mnoho stromů, včetně mladých a nadějných jedinců odstraněno.
Pravdou však je, že už i v té době byly oskeruše poměrně vzácné. Naši
předkové ale v přírodě využívali snad vše co jim nabízela a dřevo těchto
listnáčů nebylo žádnou výjimkou, ba naopak. Málokdo ví, že se jedná o strom
s v Evropě nejtvrdším dřevem, které má i jiné jedinečné vlastnosti,
jako například odolnost proti vodě a vzdušné vlhkosti. O jeho využití pro
konstrukce futer a stropů ve vinných sklepech, hudební nástroje či dokonce
dřevěné uhlí si dnes můžeme jenom vyprávět.
Jeřáb oskeruše
je však i strom nesmírně krásný z pohledu estetického a krajinotvorného a
to zejména proto, že se vesměs jedná o staré (i několik stovek let) vzrostlé
jedince s mohutnou korunou, dominující v blízkostech pasekářských
usedlostí. V posledních letech prudce roste zájem o tento mnohde již
zapomenutý rostlinný druh. Oskeruše byla dokonce vyhlášena stromem Slovácka,
kde je poměrně více rozšířena než u nás. Ovšem i Valašsko je s ní pevně
svázáno, o čemž by jistě mohly vyprávět předešlé generace. A díky jim se dnes
můžeme těšit pohledem na mohutné jedince i v našem kraji, ať už se jedná o
starý a krásně rostený strom pod Drdolem, kousek nad Pešlákem, v místě
zvaném Hnojník, nad mysliveckou chatou, několik starších oskeruší se nachází
také na Pasekách, na Lužkovsku zejména ve Vratišově, kde je však mnohem
hojnější další příbuzný z rodu jeřábů, totiž Jeřáb břek (Sorbus torminalis). Ten je zastoupen
několika vysokými stromy, skrytými v lesním porostu. Pokud máte zájem a
chuť objevovat tyto poklady naší přírody, doporučuju vycházku do okolí. Pak nám
můžete napsat a třeba se nám vzájemnou spoluprací podaří vytvořit přehled o
výskytu těchto stromů na území Želechovic a Lužkovic.
Příjemný
předvánoční čas přeje Pavel Hurta.
Pavel Hurta, Želechovice nad Dřevnicí, prosinec 2005