Dominanty Lužkovic
Při vjezdu do Lužkovic nás zaujme nejdříve jedna viditelná dominanta, most přes řeku ...

Dominanty Lužkovic

Při vjezdu do Lužkovic nás zaujme nejdříve jedna viditelná dominanta, most přes řeku Dřevnici. Je celokovový a svou konstrukcí převyšuje všechny ostatní stavby v obci.

Druhou dominantou Lužkovic je starý kamenný kříž, který původně stával u starého mostu přes řeku Dřevnici, a když se instaloval nynější most, byl přestěhován na náves, kde stojí dodnes. Je to sochařské dílo z roku 1886. Kříž však již nemá svou původní velikost, je zkrácen asi o 70 cm - při stěhování mírně utrpěl ( k tomu také přispělo jeho poškození na konci II.světové války - viz. článek Historie mostů přes řeku Dřevnici...) Na kříži je vytesán tento text:

Poutníku zde
málo stůj.
Rány moje
rozvažuj.
Rány moje hynou.
Léta tvoje hynou.
Přijde soud
soud nastane
Kam se tvoje
duše dostane.

Jeho přemístění provedli místní farníci. Všem patří velký dík. Kovovou ohrádku okolo kříže podobnou originálu zhotovil pan František Malaník. Také další památku - Boží muka u staleté lípy na kopci Hamberku dlouhá léta udržoval F. Malaník spolu se S. Březíkem. A nejenom oni se snažili zachovávat památky v obci.

Kříž na návsi je od stejného autora, jako je kříž na Příluku (stejná podoba). Na návsi stojí kříž už třetí století. Zachovávejme ho tedy pro budoucí generace!

Stanislav Březík
Lužkovice, prosinec 2003
Autor foto: Ondřej Bobál
Zpracoval: Radek Knap

Novy most2.jpg
Most přes řeku Dřevnici (zima 2003).
Kriz1.jpg
Kamenný kříž z roku 1886
Kriz2.jpg
Detail textu na kříži
Kriz3.jpg
Boční pohled na kříž
Svata trojice.jpg
Svatá trojice - místní část Hamberek.
Zveřejněno 01.01.2004 v 23:00.